Αναρτήθηκε: 14 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:06
Δεν είναι τόσο δύσκολο να βάψουμε μόνοι μας τους τοίχους και τα ταβάνια μας αρκεί να προετοιμάσουμε σωστά τον χώρο και τις επιφάνειες.
Nνα χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο χρώμα και εργαλεία για την δουλειά, να προμηθευτούμε αρκετή μπογιά, και τέλος, να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για την σωστή ολοκλήρωση του έργου.
Τι θα χρειαστείτε:
χρώμα – (να υπολογίζετε πάντα περισσότερο απ” ότι χρειαζόσαστε διότι δεν υπάρχει χειρότερο και πιο χρονοβόρο πράγμα από το να σας τελειώσει το χρώμα πριν την ολοκλήρωση του έργου – ειδικά αν έχετε αφιερώσει το σαββατοκύριακο για αυτή τη δουλειά όταν είναι κλειστά και τα χρωματοπωλεία!)
ρολλό βαφής - από αρνίσιο μαλλί καλής ποιότητας με χειρολαβή, το μέγεθος του οποίου εξαρτάται από το πόσο μεγάλος και προσβάσιμος είναι ο τοίχος.
σημ: αν θα βάψετε με περισσότερα από 1 χρώμα προμηθευτείτε με περισσότερα ανταλλακτικά ρολλά για να μην χάνετε χρόνο πλένοντας το ή με κίνδυνο ν” αλλιώσετε το χρώμα σας
1 τηλεσκοπικό κοντάρι
1 σκάφη (ή 2 αν βάφετε με περισσότερα χρώματα)
σπάτουλα
1 στραβοπίνελο με μακριά λαβή για όλες τις γωνιές και τις ακμές
1 μικρό πλακέ πινέλλο - (δουλεύοντας με χρώματα υδατικής βάσης προτιμήστε πινέλα με συνθετικές ίνες διότι οι γνήσιες φυσικές τρίχες φουσκώνουν αν χρησιμοποιηθούν με αυτά τα χρώματα)
γάντια
γυαλιά ή μάσκα - (χρήσιμο όταν βάφουμε ταβάνι ή αφαιρούμε χρώμα από επιφάνειες και τις ξύνουμε)
1 μεγάλο σφουγγάρι
στόκο
γυαλόχαρτο ψιλό
βαμβακερά σεντόνια (κατάλληλα για την κάλυψη επίπλων)
πλαστικά σεντόνια κάλυψης (λεπτά για τα έπιπλα και παράθυρα, χοντρό για το δάπεδο)
ή/και ρολό χαρτόνι
Είναι σημαντικό να υπολογίσετε τις ανάγκες σας ανάλογα με την έκταση του χώρου που έχετε να καλύψετε.
1. Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας βαψίματος καλό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην προετοιμασία και προστασία του χώρου.
Συγκεντρώστε όλα τα έπιπλα και λοιπά αντικείμενα του χώρου σας στο κέντρο του δωματίου και καλύψτε τα με βαμβακερά ή λεπτά πλαστικά σεντόνια.
Αφού θα έχετε σηκώσει και τα χαλιά σας, σκεπάστε το δάπεδο με πλαστικό σεντόνι (χοντρό) ή χαρτόνι που θα το βρείτε σε ρολλά σε χρωματοπωλεία, οπότε αγοράζετε όσα μέτρα χρειάζεστε.
Ότι υλικό προστασίας και να χρησοιμοποιήσετε, στερεώστε το στις άκρες του δαπέδου με χαρτοταινία, ή μπλέ ταινία ελαιοχρωματιστών, για να μην κινείτε και λερωθούν οι άκρες του δαπέδου.
2. Στην συνέχεια ξεσκονίζετε και καθαρίζετε καλά, τοίχους και ταβάνι, με αραιό διάλυμα απορρυπαντικού, ή ακόμα καλύτερα, λευκό ξύδι. Ξεβγάλετε με μεγάλο σφουγγάρι.
3. Έχοντας κατεβάσει πρώτα την κατάλληλη ασφάλεια ρεύματος, αφαιρείτε προσεκτικά τα καπάκια τον διακοπτών και πριζών και τα φυλάτε σε μιαν άκρη.
4. Καλύπτετε με χαρτοταινία κορνίζες, σοβατεπί, χερούλια και ότι άλλο θέλετε να προστατέψετε.
5. Κατεβάζετε φωτιστικά ή τα καλύπτετε καλά με λεπτό πλαστικό σεντόνι.
6. Αφαιρείτε πρόκες και γατζάκια κορνιζών και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων που είχατε κρεμάσει στους τοίχους και ελέγξετε για τυχόν ρωγμές και σκασίματα. Αφού τα σφραγίσετε με στόκο τρίβετε με λεπτό γυαλόχαρτο. Καλό είναι να τρίψετε ελαφριά (σαν να σκουπίζετε) όλους τους τοίχους για να δημιουργήσετε καλύτερη επιφάνεια για το χρώμα.
7. Ανάλογα με το είδος του χρώματος που έχετε διαλέξει, περνάτε τις επιφάνειες με το κατάλληλο αστάρι το οποίο δημιουργεί καλύτερη πρόσφυση και τελικό αποτέλεσμα.
σημ:Εφόσον υπάρχει στον τοίχο στρώση παλιού χρώματος, πρέπει το χρώμα αυτό να το ελέγξετε πολύ προσεκτικά ως προς τη δύναμη συγκράτησης που παρέχει. Δύο “κόλπα” για να δοκιμάσετε την καταλληλότητα του υποστρώματος είναι τα εξής:
Με τον αντίχειρα: Βρέξτε το δάκτυλό σας και πιέστε το στο παλιό χρώμα του τοίχου. Αν μείνει σκούρο αποτύπωμα ή αν το χρώμα βάφει τον αντίχειρά σας με το τρίψιμο, ο τοίχος χρειάζεται αστάρωμα.
Με αυτοκόλλητη ταινία: Κολλήστε στον τοίχο ένα κομμάτι χαρτοταινία και τραβήξτε το απότομα. Αν έχουν κολλήσει κομματάκια στην ταινία, ο τοίχος χρειάζεται ξύσιμο και αστάρωμα. Για τις περιπτώσεις αυτές καταλληλότερα είναι τα λεγόμενα σταθεροποιητικά αστάρια.
Η καλύτερη σειρά με την οποία θα βάψετε ένα δωμάτιο είναι να ξεκινήσετε από το ταβάνι, συνεχίζοντας με τους τοίχους και τελειώνοντας με τα κουφώματα και πόρτες/παράθυρα.
8. Ξεκινώντας λοιπόν από το ταβάνι, περνάτε ένα χέρι παράλληλα με τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες και ένα δεύτερο χέρι κάθετα προς το πρώτο. Αυτό βοηθάει να “χάνονται” όλες σχεδόν οι μικροατέλειες.
9. Σειρά έχουν οι τοίχοι όπου ξεκινάτε βάφοντας τις γωνίες με το στραβοπίνελο με μακριά λαβή και τα “κοψίματα” γύρο από πόρτες και παράθυρα. Για τις μεγαλύτερες επιφάνειες χρησιμοποιήστε το ρολό όπου, για καλύτερο αποτέλεσμα, οι κίνησεις σας θα είναι κάθετο ρολάρισμα από κάτω προς τα πάνω και κινήσεις ζιγκ-ζάγκ δεξιά και αριστερά. Μετά, ομοιόμορφο στρώσιμο του χρώματος με κατακόρυφο ρολάρισμα πάνω και κάτω. Βάφοντας την επόμενη “λωρίδα” του τοίχου θα ξεκινάτε δίπλα στην προηγούμενη με μικρή επικάλυψη και όσο είναι το χρώμα νωπό.
10. Αφού τελειώστε με το βάψιμο καθαρίζετε σχολαστικά πινέλα και ρολά τα οποία φυλάτε κρεμασμένα κάπου για το επόμενο έργο σας!
**αν κατά τη διάρκεια του έργου σας κάνετε κάποιο διάλειμμα για καφέ ή κολατσιό, βάλετε το ρολό ή το πινέλο, έτσι όπως είναι με το χρώμα, σε μια πλαστική σακούλα την οποία θα κλείσετε με λαστιχάκι ή αυτοκόλλητη ταινία έτσι ώστε να μην περνάει αέρας.