Σου έχουν πει πως δεν σου κάνει καλό να θυμώνεις; Οι επιστήμονες σου δίνουν το άλλωθι να ανεβάσεις τους… τόνους!

Μπορεί οι γονείς και οι δάσκαλοι να σας νουθετούσαν και να προσπαθούσαν να σας αποτρέψουν να δείξετε το θυμό σας και να καταφύγετε στη διαλεκτική μέθοδο, όπως όλα δείχνουν όμως όταν η οργή δεν εξωτερικεύεται οι συνέπειες στην υγεία μας είναι αρκετά σοβαρές.

Η συσσώρευση στρες και θυμού έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ένα στρεσογόνο γεγονός μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης του αίματος που αν δεν εξωτερικευτεί ή διοχετευθεί κάπου, ενδέχεται να οδηγήσει στα υπέρταση ή καρδιοπάθειες.

Αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που συσσωρεύουν τα συναισθήματά τους για να τα εκδηλώσουν ίσως αργότερα, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξετε τακτική. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αντιδρούν σε συνθήκες στρες με στιγμιαία οργή έχουν καλύτερο έλεγχο των πράξεών τους και είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Η εκτόνωση του θυμού είναι καλύτερη τακτική από τον διαρκή εκνευρισμό, τον φόβο ή την απέχθεια.

Ο θυμός που δεν εξωτερικεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες. Οι γυναίκες που εκνευρίζονται και παραμένουν οργισμένες παρουσιάζουν συχνότερα αρτηριοσκλήρωση και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ο εκνευρισμός συνδέεται με τη γενικότερη ασβεστοποίηση των αρτηριών. Ενδώστε λοιπόν σε ένα μικρό ξέσπασμα που μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση εκείνη τη στιγμή, θα σας βοηθήσει όμως μακροπρόθεσμα.