Αν και πολλοί πιστεύουν πως η σύλληψη είναι θέμα λίγων ημερών, μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Η απογοήτευση δεν αργεί να έρθει και ο έρωτας από διασκέδαση αρχίζει και γίνεται εμμονή κι εργαλείο γονιμοποίησης και μόνο.
Όπως θα έχεις σίγουρα ακούσει, βέβαια, το άγχος δε βοηθά αλλά δυσκολεύει την κατάσταση. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά στα οποία μπορείς να προσφύγεις,από την αλλαγή της διατροφής μέχρι συγκεκριμένες στάσεις στο σεξ που μπορούν να σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο, δηλαδή να αποκτήσεις παιδάκι.
1. Υγιεινή διατροφή
Οι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα
Εύκολα τα λόγια, δύσκολη η πράξη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή κι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πραγματικά σημαντικοί όταν μιλάμε για… γονιμότητα.
Η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή κρατάει το σώμα σου σε φόρμα και βοηθά τον οργανισμό σου να είναι στα καλύτερά του, βασικά βήματα πριν την εγκυμοσύνη. Αλλά ποιά δίαιτα ακριβώς βοηθά τη γονιμότητα; Υπάρχουν συγκεκριμένα tips;
Τα μυστικά τα γνωρίζεις ήδη αλλά η επανάληψη είναι μήτηρη πάσης μαθήσεως οπότε ας δούμε το ζήτημα από την αρχή. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά από διαφορετικές ομάδες χρωμάτων, για παράδειγμα πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι και μαρούλι, κόκκινο της φωτιάς όπως αυτό της ντομάτας ή της φράουλας, ακόμη και κόκκινες πιπεριές, βατόμουρα και σμέουρα, κίτρινο-πορτοκαλί των μανταρινιών ή των πορτοκαλιών. Παίξε με τα χρώματα και δώσε στον οργανισμό σου τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
Άλλα τρόφιμα που θεωρείται πως βελτιώνουν τις πιθανότητες σύλληψης, πλούσια σε ψυευδάργυρο είναι τα στρείδια!
Το φολλικό οξύ είναι επίσης βασικό αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό, στην περίπτωση που θέλεις να συλλάβεις. Ανάμεσα στις πλούσιες σε φολλικό οξύ τροφές ανήκει το σπανάκι, το μπρόκολο κι άλλα λαχανικά με έντονο πράσινο χρώμα. Ειδικά αν έχεις αναιμία και χαμηλές τιμές φολλικού οξέως καλό είναι να έχεις προετοιμάσει από πριν τον οργανισμό σου τουλάχιστον μερικούς μήνες πριν.
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και κρέατος και γενικότερα πρωτεϊνούχων τροφών (ανάμεσα σε αυτές και μερικά λαχανικά και δημητριακά όπως για παράδειγμα τα μανιτάρια και η βρόμη) τονώνουν τον οργανισμό και αυξάνουν τις πιθανότητες να γίνεις μαμά.
Για να κλείσουμε το κεφάλαιο διατροφή, προσπάθησε να συμπεριλαμβάνεις δύο ή τρεις μερίδες γαλακτοκομικών στη διατροφή σου σε καθημερινή βάση αλλά παράλληλα ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας ή ψάρι. Η ιδέα είναι απλή και βασίζεται στην πυραμίδα της διατροφής: τρως απ΄όλες τις ομάδες τροφίμων, στη σωστή ποσότητα.
2. Πάρε βιταμίνες
Ο οργανισμός σου χρειάζεται τόνωση
Υπάρχουν ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που το σώμα σου χρειάζεται για να συλλάβει. Σου απαριθμούμε τα βασικότερα από αυτά (που σημειωτέον θα πρέπει να συνεχίσεις να λαμβάνεις και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).
Βιταμίνη Ε
Ψευδάργυρος
Χαλκός
Παντοθενικό οξύ
Κάλιο
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Βιταμίνη D
Θειαμίνη Β6
Ριβοφλαβίνη
Νικοτινικό οξύ
3. Πόσο ζυγίζεις;
Το βάρος έχει σημασία
Αν είσαι υπέρβαρη ή στην αντίπερα όχθη λιποβαρής αυτόματα μειώνεις τις πιθανότητες σύλληψης. Αν λοιπόν προσπαθείς ν΄αποκτήσεις μωράκι εξέτασε κι αυτό τον παράγοντα. Ιδανικά, ο Δείκτης Μάχας Σώματος θα πρέπει να είναι στο 20-25. Αν είσαι κατά πολύ πάνω ή κάτω από αυτά τα επίπεδα, ίσως θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να χάσεις ή να πάρεις βάρος κατά περίπτωση.
Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πιθανότητητα διαβήτη κύησης
Το υπερβολικό βάρος πέρα από το ότι αυξάνει την πιθανότητα διαβήτη κύησης και αυξάνει την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο των επιπλοκών.
Μίλα με τον οικογενειακό σου γιατρό για το κατά πόσο το βάρος στο θα μπορούσε ν΄αποτελέσει εμπόδιο στο να μείνεις έγκυος βάλε πρόγραμμα διατροφής για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να συλλάβεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή. Δε χρειάζεται ούτε να λιμοκτρονήσεις, ούτε βέβαια και να «βομβαρδίσεις»τον εαυτό σου με περιττά λίπη και ανθυγιεινές τροφές. Η απώλεια βάρους, όπως και το να βάλεις κιλά απαιτούν χρόνο και πρόγραμμα και πρέπει να γίνουν με σύνεση. Χρειάζεται προσπάθεια αλλά εδώ που τα λέμε αξίζει τον κόπο!
4. Αποτοξίνωση
Ω ναι, είναι απαραίτητη
Είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσεις τον οργανισμό από τις καλά κρυμμένες τοξίνες. Υπάρχουν κάποια προφανή, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ που πρέπει να τα κόψεις αν μπεις στη διαδικασία να αποκτήσεις παιδάκι.
Ένα ποτηράκι κρασί είναι υγεία, το λέει η επιστήμη αλλά σε περίπτωση της σύλληψης και της εγκυμοσύνης δε συμβαίνει το ίδιο. Για να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να γίνει γρήγορα μαμά, καλό είναι να μη ξεπερνάς τα δύο κρασάκια την εβδομάδα ενώ η αποχή από το αλκοόλ είναι ακόμη καλύτερη. Το ίδιο ισχύει και για το σύντροφό σου καθώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος, οπότε όσο λιγότερο πίνει, τόσο το καλύτερο.
Όσο για το κάπνισμα, δε χωράει συζήτηση πρέπει να το κόψετε κι εσύ κι ο καλός σου καθώς συνδέεται άρρηκτα με την υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
5. Πες όχι στην υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
Μείνε στο 1 φλιτζάνι καφέ
Είπαμε για το ποτό και τα τσιγάρα, ας μιλήσουμε και για έναν ακόμη εθισμό, αυτό του καφέ! Όπως λένε οι ερευνητές, οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν δε χρειάζεται να έχουν πολλές παρτίδες με την καφεΐνη.
Όπως έχει αποδειχθεί περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνει αισθητά τις πιθανότητες σύλληψης, σε ποσοστό 26%. “
Μη φοβάσαι! Δε χρειάζεται να κόψεις τελείως τον καφέ, απλά δε χρειάζονται υπερβολές. Αρκέσου σε ένα φλιτζάνι την ημέρα.
6. Κάνε σεξ τακτικά
Όσο προφανές κι αν ακούγεται, δεν είναι
Για να μείνεις έγκυος είναι σημαντικό να κάνεις έρωτα συχνά κι όχι μια στο τόσο (ούτε βέβαια με εξαντλητικό ρυθμό που επιβαρύνει την ποιότητα του σπέρματος) αλλά και στις σωστές ημέρες. Κάθε πότε πρέπει να κάνεις προσπάθεια και πόσες φορές χρειάζεται να κάνεις σεξ.
Σύμφωνα με έρευνες, κατά μέσο όρο ένα ζευγάρι χρειάζεται 104 σεξουαλικές επαφές πριν την σύλληψη. Σου φαίνονται πολλές; Αν το καλοσκεφτείς, τόσο το καλύτερο αφού η απόκτηση παιδιού είναι μια διασκεδαστική διαδικασία κι ευκαιρία για δέσιμο του ζευγαριού. Ζήστε για μια ακόμη φορά το μήνα το μέλιτος, κάνοντας σεξ τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα για να ενισχύσεις τις πιθανότητες.
Επειδή βέβαια τίποτα δε γίνεται τυχαία, ενημερώσου για το πώς μπορείς να βρεις τις γόμιμες ημέρες σου αλλά μην αγχωθείς και μη σου γίνει έμμονη ιδέα. Το να κυκλοφορείς με ένα θερμόμετρο και να κάνεις καταναγκαστικό σεξ, πέρα από το ότι σου δημιουργεί άγχος κάνει το σεξ αγγαρεία, κάτι που φυσικά δε το θέλετε. Ο σωστός ρυθμός για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος είναι μία φορά κάθε δύο μέρες.
Και μη ξεχνάς τις συμβουλές της γιαγιάς: Μετά το σεξ ξάπλωσε με τα πόδια στον τοίχο ή πάνω σε ένα μαξιλαράκι αντί να τρέξεις κατυθείαν για ντουζάκι. Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση ή επιβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα της τεχνικής αλλά χάνεις κάτι;
7. Του κύκλου τα καμώματα.
Γνώρισε το σώμα σου & παρατήρησε τον κύκλο σου, είναι βασικό
Η σύλληψη γίνεται εύκολα κατά την ωορρηξία! Πότε όμως έχεις ωορρηξία; Οι περισσότεροι οι γιατροί συμφωνούν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μείνουν έγκυες κατά την ωορρηξία, οπότε το συχνό σεξ μετά την πρώτη εβδομάδα της περιόδου σου αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες σύλληψης. Κι ενώ η ζωή του σπέρματος έχει διάρκεια έως και 7 ημέρες, τα δικά σου αυγά έχουν διάρκεια ζωής μικρότερη. Μένουν «ζωντανά» για 12 με 24 ώρες το περισσότερο.
Όπως καταλαβαίνεις όλα έχουν να κάνουν με την ωορρηξία κι εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα γιατί είναι δύσκολο να την υπολογίσουμε με απόλυτη ακρίβεια και να προβλέψουμε το πότε ακριβώς έχουμε ωορρηξία. Θεωρητικά συνήθως η ωορρηξία συμβαίνει 14 μέρες πριν την έναρξη της περιόδου σου, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο.
Για να υπολογίσεις τις γόνιμες ημέρες σου, καλό είναι να κρατάς ημερολόγιο περιόδου και να τσεκάρεις τους τελευταίους έξι μήνες (ή και περισσότερους) για να βρεις το μέσο όρο των ημερών του κύκλου σου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως έχεις σχετικά σταθερό κύκλο. Όπως έχει ήδη έξηγήσει η Θεία Λουκία, στο παλαιότερο άρθρο μας «Πότε μπορείς να μείνεις έγκυος», μερικοί υπολογισμοί και προσθαφαιρέσεις σου δίνουν την απάντηση.
Αφού υπολογίσεις τον μικρότερο και τον μεγαλύτερο κύκλο σου θα μάθεις τις γόνιμες μέρες σου αφαιρώντας 11 μέρες από τον μεγαλύτερο κύκλο και 18 ημέρες από τον μικρότερο κύκλο σου.
Για παράδειγμα αν ο κύκλος σου διαρκεί 27-30 μέρες, αφαιρείς 11 από 30 και 18 από 27. Ήτοι: 30 – 11 = 19 και 27 – 18 = 9
Δηλαδή, η γόνιμες μέρες σου είναι από την 9η μέχρι και την 19η μέρα της περιόδου σου.
Προσοχή: Όπως είπαμε και παραπάνω το σεξ στις κατάλληλες ημέρες μη σου γίνεται εμμονή, ούτε χρειάζεται να σταματήσεις να κάνεις έρωτα με τον σύντροφό σου σε άλλες χρονικές στιγμές. Το άγχος δε βγάζει πουθενά και μπλοκάρει τη γονιμότητά σου.
8. Επισκέψου το γιατρό σου
Θα σε κατευθύνει σωστά
Εάν εδώ και καιρό προσπαθείτε με το σύντροφό σου ν΄αποκτήσετε παιδάκια αλλά μάταια, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε το γιατρό. Ένα γενικό τσεκ απ αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις θα δείξουν αν υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα γονιμότητας – οπότε και θα το αντιμετωπίσετε – ή αν όλα είναι ζήτημα άγχους.
Ακόμη κι αν ξεκινήσατε πρόσφατα την προσπάθεια, είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με το γυναικολόγο σου, που μπορεί να σε κατευθύνει κατάλληλα και να σε καθησυχάσει δίνοντας αξιόπιστες απαντήσεις σε κάθε σου προβληματισμό.
9. Κράτα υγιή τον σύντροφό σου
Η υγεία του έχει σημασία!
Δεν είναι μόνο ο δικός σου οργανισμός που πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση όταν προσπαθείτε για τεκνοποίηση αλλά και του συντρόφου σου. Αν προετοιμάσει το σώμα του και τον οργανισμό του να παράγει πιο υγιές και δυνατό σπέρμα, αυξάνει τις πιθανότητες να σε αφήσει έγκυο.
Όπως κι εσύ, έτσι κι ο σύντροφός σου οφείλει να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή, να ελέγχει το βάρος του και ν΄ασκείται. Για πιο δυνατό σπέρμα, δίνε του να τρώει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C και E, που θα βοηθήσει στη δημιουργία υγιών και δυνατών σπερματοζωαρίων.
Από την άλλη, το στρες και η κακή διατροφή βλάπτουν την υγεία του σπέρματος οπότε καλό είναι να τον αφήνεις ν” ασχολείται που και που με τις αγαπημένες του δραστηριότητες που τον βοηθούν να αποβάλλει το άγχος. Εννοείται βέβαια πως εξαιρούνται τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, που όπως λέει και το λαικό άσμα έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια.
10. Ποιες στάσεις στο σεξ προτιμάς;
Πες μου, να σου πω αν είναι οι σωστές
Κάποιες στάσεις στο σεξ είναι καλύτερες όταν αναφερόμαστε στη γονιμότητα κι αυτό γιατί δίνουν μια έξτρα βοήθεια στα σπερματοζωάρια να… βρουν το δρόμο. Σε γενικές γραμμές ο κανόνας είναι ένας: οι στάσεις με εσένα από κάτω είναι προτιμότερες.
Ξέχνα για λίγο τ΄ακροβατικά και την καουμπόισσα και προτίμησε το ιεραποστολικό σεξ (κλασικό & εγγυημένο) ή εναλλακτικά τη στάση στα τέσσερα, με τον άντρα πάντα από πάνω για να διευκολυνθεί η δίοδος του σπέρματος.
11. Μην αγχώνεσαι
Δε βγάζει πουθενά & σαμποτάρει τη γονιμότητά σου
Το να προσπαθείς για παιδάκι – ειδικά αν το θέλεις πολύ – είναι σίγουρα αγιωτική διαδικασία αλλά όπως τονίσαμε παραπάνω, αν δε το δεις κάπως πιο χαλαρά δε βοηθάς την κατάσταση και κάνεις τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Πες όχι στο στρες και στον πανικό, κόψε τσιγάρα και ποτά, πάρε φολλικό οξύ, δες το χαλαρά κι όλα θα γίνουν.
Για να σε πείσουμε, αφήνουμε τους αριθμούς να μιλήσουν. Τα ευρήματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ενδεικτικά. Οι αγχωμένες γυναίκες έχουν 12% μειωμένες πιθανότητες σε σχέση με τις πιο ανέμελες να συλλάβουν στις γόνιμες ημέρες του κύκλου τους.
Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο σημαντικό είναι ν΄αποβάλλεις το στρες. Για να το κάνεις βρες τις τεχνικές που σου ταιριάζουν. Καλές λύσεις είναι ο διαλογισμός, η γίογκα, ακόμη κι ένα χαλαρωτικό μπάνιο που θα σε βοηθήσουν να διώξεις το άγχος.
Θα μας πεις, εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις όταν ο πόθος σου για παιδί είναι μεγάλος και οι αποτυχημένες προσπάθειες αρκετές. Σίγουρα, η διαχείριση των συναισθημάτων απελπισίας και θλίψης δεν είναι η ευκολότερη, ωστόσο, μόνο αν κατανοήσεις πως αυτά είναι που μπλοκάρουν τη σύλληψη θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το στρες.
Αν πάλι, το χρονικό διάστημα που προσπαθείτε είναι μεγαλύτερο από χρόνο, μην αμελείτε την επίσκεψη σε ένα γιατρό που μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό. Να θυμάσαι: λύσεις υπάρχουν.
12. Πόσο καιρό θα πάρει να μείνω έγκυος;
Εξαρτάται…
Σε γενικές γραμμές, στην περίπτωση των περισσοτέρων ζευγαριών, η σύλληψη επιτυγχάνεται το πολύ μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της προσπάθειας γι΄ απόκτηση παιδιού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείεται η τεκνοποίηση αργότερα. Δίχως αυτό να σου δημιουργήσει επιπλέον άγχος, σε συμβουλεύουμε να ζητήσεις ιατρική συμβουλή αν προσπαθείτε πάνω από 12μηνο.
Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία. Όπως είναι φυσικό, οι νεότερες γυναίκες είναι πιο γόνιμες. Πιο συγκεκριμένα:
Οι εικοσάρες: Η μέση γυναίκα γύρω στα είκοσι χρειάζεται τέσσερις έως πέντε μήνες για να μείνει έγκυος.
Οι τριαντάρες: Για τις γυναίκες γύρω στα τριάντα τους απαιτούνται κατά μέσο όρο από επτά έως δέκα μήνες. Για τις γυναίκες μετά τα τριάντα συχνά χρειάζονται από δέκα μέχρι δώδεκα μήνες προσπαθειών.
Οι σαραντάρες & πενηντάρες: Τα στατιστικά είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά και για τις γυναίκες άνω των 40 ή 50 ετών που επίσης κατά μέσο όρο συλλαμβάνουν μέσα στο χρόνο.