Το θέατρο της Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων, το οποίο και αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης, κατασκευασμένο από το βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρο, είναι έτοιμο να αποδοθεί προς χρήση.
Την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να λειτουργήσει συμβολικά για μία φορά στη διάρκεια του καλοκαιριού το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε μνημεία της νεότερης παράδοσης της Ηπείρου και περιέλαβε συσκέψεις εργασίας με τοπικούς παράγοντες.
«Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολλή περίσκεψη. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τον τουρισμό» δήλωσε ο υπουργός μετά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Και πρόσθεσε: «Η ομορφιά, η σημασία, η αξία και ο πολιτισμός, που μεταφέρουν τα μνημεία, ακτινοβολούν. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται.
Η ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση είναι ένας από τους κεντρικούς πυρήνες στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Σχεδιάζουμε να τονώσουμε την τοπική οικονομία και παράλληλα να προσθέσουμε πολιτιστική υπεραξία στον τουρισμό.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το έργο, που έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα συνεχιστεί με κονδύλια από το νέο κοινοτικό πλαίσιο. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό χώρο με μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις συντήρησης. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία με την ουσιαστική συνδρομή των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν, ανέδειξαν το θέατρο και τώρα το παραδίδουν τμηματικά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μνημείο της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς. Ο φάκελος για την ένταξή του στον κατάλογο με τα αντίστοιχα μνημεία της UNESCO είναι έτοιμος και θα προωθηθεί».