Συνεχίζονται και τον Αύγουστο οι εκθέσεις του κεντρικού και παράλληλου προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο με νέες δράσεις (βλ. συμπόσιο, εργαστήριο νέων καλλιτεχνών, κ.ά).
Οι προγραμματισμένες ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Περίπτερο 6 (εντός ΔΕΘ), θα ξεκινήσουν πάλι στις 29 Αυγούστου.
Αναλυτικά, οι εκθέσεις για τον Αύγουστο έχουν ως εξής:
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
“Between the Pessimism of the Intellect and the Optimism of the Will / Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης”
έως τις 30.09 (15 & 16.08 κλειστά)
Περίπτερο 6 (Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
44 καλλιτέχνες και μία καλλιτεχνική κολεκτίβα από 25 χώρες, με ήδη υπάρχοντα έργα αλλά και εξολοκλήρου νέες παραγωγές προσεγγίζουν το θέμα της κεντρικής έκθεσης, κάνοντας το πιο επίκαιρο από ποτέ.
Β) ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
«Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ»
έως τις 10.10 (15 & 16.08 κλειστά)
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την δημιουργία του «Μαύρου Τετραγώνου», του πιο εμβληματικού έργου της ρωσικής πρωτοπορίας, και την εμφάνιση του κινήματος του σουπρεματισμού, το ΚΜΣΤ παρουσιάζει έργα και αρχειακό υλικό από την συλλογή Κωστάκη που αναφέρονται στην ιστορική «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», στο κίνημα του σουπρεματισμού, στους συνοδοιπόρους του Καζιμίρ Μαλέβιτς καθώς και στον εκπαιδευτικό ρόλο του καλλιτέχνη.
«Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη – Julien Prévieux»
έως τις 30.09 (15 & 16.08 κλειστά)
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Η έκθεση διερευνά το ζωντανό στοιχείο της παράδοσης και την μετεξέλιξή του σε σύγχρονη τέχνη. Με διακριτές προσεγγίσεις τα έργα των Ε. Κρανιώτη (GR) και J. Prévieux (FR) αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής με πολύ σύγχρονα μέσα, χωρίς ωστόσο να απεμπολούν την παράδοση της Μεσογείου, αποκτώντας έτσι μια ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση και δυναμική.
«HEL(L)AS! Everywhere! HEL(L)AS! Παντού!»
έως τις 30.09
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Έκθεση έργων του εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη, σε «σιωπηλό διάλογο» με τις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
«Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (Α.Π.Θ.)»
έως τις 13.09
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων “Κυριάκος Κρόκος”
Η φωτογραφική αυτή έκθεση (και περιοδεύουσα) προβάλει στο ευρύ κοινό μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς τόπους (αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς, τοπία κ. ά.) με έντονη την παρουσία των Ελλήνων διαχρονικά και κοινό χαρακτηριστικό τη θέση τους κατά μήκος της παράλιας ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου (Μ. Ασία, Ιορδανία, Χερσόνησος Σινά, Αίγυπτος).
«Δώρα της γης, με αντοχή στον χρόνο»
έως τις 30.09
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ
H έκθεση έχει θέμα τη διαχρονικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση στον ελληνικό χώρο παρουσιάζεται μέσα από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της ηπειρωτικής και της αιγαιακής Ελλάδας, όπως αυτά φωτίζονται από τα ιστορικά παραδείγματα της αρχαίας Μακεδονίας και της προϊστορικής Θήρας, για να καταλήξει στις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες για την ελληνική βιοποικιλότητα και τις προοπτικές της.
Γ) ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
_ Love Difference Table / Michelangelo Pistoletto
έως τις 30.09 (15 & 16.08 κλειστά)
Περίπτερο 6 (Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
Το εμβληματικό έργο «μανιφέστο» του Michelangelo Pistoletto αποτελεί τον χώρο γύρω από τον οποίο θα πραγματοποιηθούν όλες οι θεωρητικές δράσεις της διοργάνωσης και θα χρησιμεύσει ως ο καθρέπτης των εκδηλώσεων αλλά και των ζυμώσεων και αποτελεσμάτων του τριμερούς προγράμματος της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με θέμα τη Μεσόγειο και γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις – Make it New».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΚΘΕΣΗ
«Άννη Καλτσίδου: Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης»
έως τις 05.09
Ρωμαϊκή Αγορά
ΕΚΘΕΣΗ
«Έφη Σαββίδου: Transplantation»
έως τις 31.08
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Κάζα Μπιάνκα)
ΕΚΘΕΣΗ
Χρόνης Πεχλιβανίδης – Ένα ταξίδι στον κόσμο του Σουφισμού
έως τις 20.09
Αλατζά Ιμαρέτ
ΕΚΘΕΣΗ
«Δημιουργικά Στερεότυπα»
έως τις 30.09
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή (Βασ. Όλγας 108)