Από 40 κύματα και πολλές αναταράξεις πέρασε η σχέση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, μέσα από τη θυελλώδη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Στήριξη, έμμεσα και άμεσα «αδειάσματα» -όλα είναι μέσα στο παιχνίδι της πολιτικής εξάλλου- καταγράφηκαν κατά τη θητεία του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και μετά από την παραίτησή του, την επόμενη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Ο οικονομολόγος δεν ήταν κομματικό στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο κ. Βαρουφάκης «σάρωσε» σε ψήφους -πρώτος σε σταυρούς στη Β” Αθήνας- δείχνοντας ότι έχει και τη στήριξη των πολιτών.
Kάπου εκεί, όμως, άρχισαν και τα πάνω-κάτω στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών του, όπως και η κρίσιμη διαπραγμάτευση.
Με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του ο κ. Βαρουφάκης επιδόθηκε σε μπαράζ δηλώσεωνπρος ελληνικά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στις 28 Φεβρουαρίου ήρθε η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Τσίπρα προς τους υπουργούς του -κυρίως προς τον ΥΠΟΙΚ του- για «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα». Κάπου εκεί μπήκε.. σιγαστήρας στον κ. Βαρουφάκη. Όμως τα δύσκολα δεν είχαν έρθει ακόμα.
«Ανασχηματισμός», «asset» και Παναρίτη
Στις 27 Απριλίου, μετά το επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας όπου ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε σφοδρά πυρά από ευρωπαίους ομολόγους του, σημειώθηκε ο ανασχηματισμός της διαπραγματευτικής ομάδας, με το «καπέλωμα» του κ. Βαρουφάκη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μία μέρα μετά, ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε με ξεκάθαρο τρόπο τον υπουργό. «Ο Γιάνης ο Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για τη χώρα και την κυβέρνηση. Έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από αυτούς. Δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στις 28 Απριλίου «στον Ενικό».
Η δραματική διαπραγμάτευση, βέβαια, άλλαξε τα δεδομένα εκ νέου, λίγο καιρό μετά. Η Έλενα Παναρίτη και η εμμονή του Γιάνη Βαρουφάκη να τη διορίσει ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκάλεσε την δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου. Το ίδιο προκάλεσε και συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη «στον Ενικό» στην διάρκεια της οποίας παρουσίασε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τον ΦΠΑ, οι οποίες απείχαν από τις επίσημες προτάσεις του Μαξίμου.
Μετά την «ψυχρότητα», στις 13 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός και ο τέως ΥΠΟΙΚ, έκαναν βόλτα στον Εθνικό Κήπο.
Όμως, από τότε οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα, προϊόν του αδιεξόδου της διαπραγμάτευσης. Εν μέσω των εξελίξεων πολλές ήταν οι φήμες που έκαναν λόγο για αίτημα των Ευρωπαίων να «θυσιάσει» τον κ. Βαρουφάκη ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Παραίτηση και σπόντα
Ο κ. Βαρουφάκης, τελικά, παραιτήθηκε στις 6 Ιουλίου. Από τότε άρχισε η «μοναχική» πορεία του κ. Βαρουφάκη.
Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στις 14 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός είχε ρίξει σπόντα προς τον τέως ΥΠΟΙΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ότι κάποιος μπορεί να είναι εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι είναι και καλός πολιτικός…». Την επόμενη μέρα, ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε το παρών στη Βουλή στην ψήφοφορία για το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων, αφού είχε ταξιδέψει στην αγαπημένη του Αίγινα.
Plan B και τελικά… στήριξη
Το Μαξίμου είχε κρατήσει αποστάσεις -και μάλιστα δύο φορές- από το σχέδιο παράλληλων πληρωμών του κ. Βαρουφάκη, λίγο μετά την δημοσιοποίηση του ηχητικού της 16ης Ιουλίου κι ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό για το εάν είχε δώσει εξουσιοδότηση.
Ωστόσο, χθες, απαντώντας στη Βουλή σε υψηλούς τόνους στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον κ. Βαρουφάκη σχετικά με το Plan B. «Φυσικά και είχα δώσει εντολή, αυτονοήτως, να ετοιμάσει σχέδιο άμυνας. Θα ήμουν πολιτικά αφελής αν δεν το έκανα. Αυτό για σας σημαίνει ότι προετοίμαζα την έκτακτη ανάγκη;» τόνισε και πρόσθεσε: «Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή ποινικά παράνομη πράξη να ψάξετε στις κυβερνήσεις τις προηγούμενες. Όχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα».