Κλείνοντας την πόρτα στην οποιαδήποτε συνεργασία με τα άλλα κόμματα και κυρίως τη ΝΔ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «υπάρχουν πολλές διαφορές σε πολλά θέματα. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε βεβαίως, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας, γιατί υπάρχει μια έντονη πολιτική πόλωση».
Ενώ παράλληλα επέμεινε ότι στόχος του είναι να εφαρμόσει το μνημόνιο, αλλά να κάνει πράγματα και εκτός αυτού. Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πρέπει να φτάσουμε με ασφάλεια στην πρώτη αξιολόγηση. «Υπάρχει ο κίνδυνος μια εχθρική δύναμη να βάλει τόσο ψηλά τον πήχη που να μην αρχίσει η διαπραγμάτευση, αλλά μάλλον δεν θα συμβεί αυτό και θα παλέψουμε τα πράγματα εντός του μνημονίου» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος
Ερωτώμενος για τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην διαπραγμάτευση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Είχαμε πρόβλημα σε όλη την διαπραγμάτευση. Είχαν διαφωνίες όλοι μεταξύ τους οι θεσμοί. Δεν είναι μόνο ο Σόϊμπλε. Αλλά εμείς πρέπει να είμαστε οργανωμένοι. Πρέπει να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση και να περάσουμε την πρώτη αξιολόγηση».
«Χρειαζόμαστε να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση, γιατί θα μπορούσε μια εχθρική δύναμη να βάλει τόσο ψηλά τον πήχη που να μην αρχίσει η διαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι δεν θα συμβεί αυτό και θα παλέψουμε τα πράγματα εντός του μνημονίου. Όμως, υπάρχουν διαφορές. Και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και στα κόκκινα δάνεια υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές, διαπραγματευτήκαμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα για να φτάσουμε έως εδώ. Εντός του μνημονίου όμως δεν πιστεύω ότι ο κ. Χατζηδάκης θα διαπραγματευτεί τις συλλογικές συμβάσεις όπως εγώ. Για εμάς είναι εφικτό. Και το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα έχουμε ετοιμάσει το 2016 θα πρέπει να έχει συλλογικές συμβάσεις για να αποτρέψουμε από την αγορά τους κακούς επιχειρηματίες».
Στην ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει μία πολυκομματική κυβέρνηση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι το βρίσκει αδύνατο: «Άλλα πράγματα θα διαπραγματευτώ εγώ για τις εργασιακές σχέσεις και άλλα ο Χατζηδάκης. Η Νέα Δημοκρατία μείωσε τους μισθούς, έφερε ευέλικτες μορφές εργασίας, με τις οποίες δεν συμφωνούμε. Πρέπει να πας με σχέδιο, με προτεραιότητες, με κοινωνική υποστήριξη. Δεν είμαι πεισμένος ότι ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να συνδυάσουν το κοινωνικό δίκαιο με το μνημόνιο. Η διαπραγμάτευση χρειάζεται κοινωνική γείωση. Χρειάζεται τη στήριξη του ελληνικού λαού εκτός από τους επιχειρηματίες. Ο λαός είναι μέρος της διαπραγμάτευσης».
Ποιά κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση, καθώς όλοι αρνούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους; «Αυτό θα το απαντήσουν τα συλλογικά όργανα. Στις εκλογές κατεβαίνεις με τα προγράμματα και με τις προτάσεις σου. Γίνεται η αντιπαράθεση, και μετά βλέπεις τι θα γίνει. Έχουμε υποσχεθεί ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ εγώ να υποσχεθώ τι θα εισηγηθώ στο δικό μου θέμα, όταν ξέρω εγώ ξέρω ότι πολλά πράγματα εντός και εκτός μνημονίου, που αξίζει να παλέψουμε, όπως η φοροδιαφυγή και το πελατειακό κράτος, είναι η ζωή και το οξυγόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Ερωτώμενος για το φορολογικό νομοσχέδιο, και ιδίως για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε: «’Οχι, δεν θα αλλάξει στην πρώτη περίοδο. Είμαστε πεπεισμένοι, όμως, ότι πρέπει να αλλάξει το φορολογικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή, με αυτό που έχουμε συμφωνήσει, δεν θα αλλάξει. Τον επόμενο χρόνο θα καταθέσουμε φορολογικό νομοσχέδιο με το δικό μας στίγμα. Τους πρώτους έξι μήνες το μνημόνιο δεν έχει το δικό μας στίγμα. Το στίγμα μας θα αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος».
Σε ό,τι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θα αυξηθεί σταδιακά, θα γίνει η προσαρμογή σε δύο χρόνια. Αυτό που μας έχουν πει οι θεσμοί είναι βοηθήστε τους αγρότες, καταθέστε τον Οκτώβριο ένα γενικό σχέδιο ανασυγκρότησης στον αγροτικό τομέα και βάλτε μας τι θέλετε με τα λεφτά του Γιούνκερ για ενισχύσεις στους αγρότες. Οι θεσμοί λένε κάτι απλό. Βοηθήστε όποιον τομέα θέλετε, αλλά όχι μέσα από το φορολογικό σύστημα για να μπορεί να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Αν θέλετε να έχετε συγκεκριμένες πολιτικές για αγρότες, με στοχευμένες πρακτικές, κάνετε προτάσεις τον Οκτώβριο».
Σε ερώτηση για τις προτάσεις του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε τις προτεραιότητες, που κατά την άποψή του πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση: «Πρέπει να κοιτάξουμε τα κόκκινα δάνεια και να προστατέψουμε τα σπίτια. Να επιστρέψουμε στις συλλογικές συμβάσεις. Να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με δική μας πρόταση που βοηθάει την αγορά, αλλά που τον κρατάει στο Δημόσιο. Και να κάνουμε τρία τέσσερα πολύ σημαντικά πράγματα εκτός μνημονίου. Πρέπει να έχουμε πέντε έξι προτεραιότητες, όχι μόνο στα θέματα της διοίκησης και της καθημερινότητας, αλλά πρέπει να αφήσει το στίγμα της διαφορετικότητας σε μεγάλα θέματα, όπως η πρωτοβάθμια υγεία.
Σχετικά με την αύξηση των φόρων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι: «Ως αριστερός προτιμώ υψηλότερους φόρους και πιο δίκαιους, και περισσότερη συλλογική κατανάλωση. Αντίθετα, η κυρία Μπακογιάννη προτιμά λιγότερους φόρους και περισσότερη ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό με ξεχωρίζει ως αριστερό».
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Υπάρχει απλά αυτή η επιβάρυνση για τον τομέα της υγείας. Δεν θα μειωθούν άμεσα οι συντάξεις με βάση το νόμο του 2010, αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Όταν έγινε η συζήτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να καταργήσουμε όλα τα άλλα τα επιδόματα για την υγεία, είπαμε όχι. Η ατζέντα μας, αυτά που έχουμε κάνει στην ανθρωπιστική κρίση, είναι πολύ σημαντικά.
Και κλείνοντας την συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, απαντώτας σε ερώτηση που αφορά την παρατήρηση του κυρίου Μεϊμαράκη, ότι σύντομα θα υπάρξει ένας νέος Λαφαζάνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσακαλώτος παρατήρησε: «Δεν το θεωρώ σοβαρό επιχείρημα. Εγώ απλά λέω ότι θέλω να κάνω πράγματα και εκτός του μνημονίου. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε βεβαίως με τα άλλα κόμματα και με τη ΝΔ. Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας, γιατί υπάρχει μια έντονη πολιτική πόλωση».