Σε εξελιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή στο Βερολίνο η τριμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ, η οποία αναμένεται να προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την κοινή γραμμή των Ευρωπαίων απέναντι στις θέσεις της Ελλάδας.
Στην ανάγκη ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, αναφέρθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τραπέζης των Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialists, ERT) Μπενουά Ποτιέ, πριν από το δείπνο εργασίας.
Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν τέθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων προς τον Τύπο, σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, δεν αποκλείεται μετά το τέλος του δείπνου να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών με αυτό το αντικείμενο.
Οι τρεις ηγέτες επισήμαναν την σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ τόνισε: «Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, εάν δράσουμε από κοινού». Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα» και αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της φορολόγησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών. Κατά τον κ. Γιούνκερ, η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη ακόμη και 415 δισ. ευρώ ετησίως.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ενιαία ψηφιακή αγορά και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των στελεχών», δήλωσε ο κ. Ποτιέ. Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες προσπάθειες, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι βιομηχανίες της ERT θα επενδύσουν περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση λαμβάνει χώρα στην γερμανική πρωτεύουσα, με φόντο τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην γαλλική Le Monde, σε άρθρο του στην οποία ζήτησε πολιτική λύση για το ζήτημα της Ελλάδας με τους δανειστές.
“Ολα δείχνουν, όμως, ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα συζητηθεί εκτενώς από τους παρόντες στην συνάντηση.
Πάντως, νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ είχε τονίσει ότι η Γερμανία θα κρατήσει σκληρή στάση στο θέμα της Ελλάδος μέχρι το τέλος, ενώ πολύ σημαντικά είναι τα σημεία της συμφωνίας που αφορούν ασφαλιστικό, εργασιακά και το Δημόσιο.
“Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, δεν θα υπάρξει συμφωνία αν δεν υπάρξει σύγκλιση στο ασφαλιστικό.
Η τηλεδιάσκεψη
Πριν από μερικές ώρες, πάντως, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε Μέρκελ, Τσίπρα και Ολάντ, το οποίο έγινε σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα», χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το περιεχόμενό του.