Για τρίτη ημέρα θα συνεχιστεί αύριο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλείται να περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και τα διαδικαστικά θέματα εν όψει Κεντρικής Επιτροπής και συνεδρίου. Η συνεδρίαση της Δευτέρας της Πολιτικής Γραμματείας έγινε παρόντος του πρωθυπουργου, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κόμμα έγινε κυρίως πολιτική συζήτηση τόσο για το ό,τι προηγήθηκε το τελευταίο εξάμηνο όσο και για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει το κόμμα στη νέα περίοδο που έχει ανοίξει μετά τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Την Τρίτη αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα αφορούν στον χρόνο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και στην πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή αναφορικά με το συνέδριο, δηλαδή αν θα είναι έκτακτο ή διαρκές, πότε θα γίνει κλπ. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες έχει προκύψει διαφωνία ανάμεσα σε κομμάτι της πλειοψηφίας του κόμματος και την εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως αυτή εκφράζεται από την Αριστερή Πλατφόρμα. Οι μεν πρώτοι επιθυμούν από το συνέδριο να εκφραστεί ο «κοινωνικός» ΣΥΡΙΖΑ και να ακουστούν οι φωνές των πολιτών που αποτέλεσαν το εκλογικό 36% του Ιανουαρίου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ένα έκτακτο συνέδριο, του οποίου οι σύνεδροι θα εκλέγονταν εκ νέου. Από την άλλη πλευρά, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται να επιμένει σε ένα διαρκές συνέδριο, οι σύνεδροι του οποίου θα είναι οι ίδιοι με το τελευταίο τακτικό του Ιουλίου του 2013. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα στήριζαν την απόφαση για ένα διαρκές συνέδριο, ίσως και πριν από την ψήφιση της νέας συμφωνίας μέσα στον Αύγουστο, ώστε να αποφασιστεί η στάση των βουλευτών του κόμματος εντός της Βουλής.
Σύμφωνα με κομματική πηγή, κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκαν αρκετές διαφορετικές απόψεις, που ξεπερνούσαν τις τέσσερις. Οι απόψεις αυτές, δεν πρότειναν μόνο τρόπους άρσης των δυσκολιών και του ρήγματος μέσα στο κόμμα, αλλά έθεταν και νέα ερωτήματα. Ανώτατο κομματικό στέλεχος αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης παραδεχόταν: «βιώνουμε μια πρωτόγνωρη φάση».
Τέλος, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν θέματα, όπως η πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί, η Αριστερά, τα κέρδη και οι ζημιές της κυβέρνησης.