Ντάισελμπλουμ: Πρώτα αξιολόγηση, μετά δόση – Μοσκοβισί: «Αγκάθια» εργασιακά και ασφαλιστικό

Την πρόοδο στις συζητήσεις Αθήνας-θεσμών υπογράμμισαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας ωστόσο ότι χρειάζεται χρόνος για τη συμφωνία.

O κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «σήμερα οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις. Όπως είδατε στην ανακοίνωση αναγνωρίζουμε ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, υπάρχει πρόοδος, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση».

«Καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνει τις εργασίες» είπε και τόνισε ότι «χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλύψουμε όλα τα θέματα για να φτάσουμε σε ολοκληρωμένη θέση».

Και τόνισε:

Θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος, για να προχωρήσουμε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου εξακολουθεί να είναι το πλαίσιο για να λάβουμε αποφάσεις και να φτάσουμε σε εκταμιεύσεις».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «πρέπει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για το παρόν πρόγραμμα και τότε θα μπορέσουμε να δούμε αν θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. Δεν είναι θέμα μόνο πολιτικής πλευράς, αλλά και επί της ουσίας».

Το δημοψήφισμα θα καθυστερούσε την εκταμίευση

Ερωτηθείς για τη συζήτηση στην Ελλάδα περί δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι είναι μια διαδικασία που προβλέπεται σε πολλά κράτη της ευρωζώνης και τόνισε ότι είναι θέμα εθνικής πολιτικής και όχι  των υπουργών Οικονομικών. «Δεν προτείνουμε κάτι τέτοιο ούτε το απορρίπτουμε. Αφορά στην εντολή που έχει η ελληνική κυβέρνηση και εκείνη θα αποφασίσει αν θα το προχωρήσει».

Ωστόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ένα δημοψήφισμα προφανώς θα καθυστερούσε τη διαδικασία εκταμίευσης χρημάτων προς την Ελλάδα, καθώς όπως υπογράμμισε πέραν του ότι θα πρέπει να έχουμε μια συμφωνία στο χαρτί, εκείνη θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν γίνει η όποια εκταμίευση». «Αν έχουμε δημοψήφισμα θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Άρα υπάρχει πίεση χρόνου και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν».

Ερωτηθείς αν η αναγνώριση προόδου από το Eurogroup είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για να ανοίξει την κάνουλα ρευστότητας, απάντησε:

Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας. Όχι, δεν στέλνουμε κανένα μήνυμα ούτε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος φορέας και θα λάβει υπόψιν την κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει. 

Μοσκοβισί: Υπάρχει σαφήνεια σε ορισμένα ζητήματα, είναι καλοδεχούμενο

«Παρουσίασα στο Eurogroup την κατάσταση για την διαπραγμάτευση. Υπάρχει νέο πνεύμα και πρόοδος σε σχέση με τη Ρίγα» δήλωσε από την Έχει διαπιστωθεί μία προσέγγιση επί σσυγκεκριμένων θεμάτων» ανέφερε, από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρξε συζήτηση για το ΦΠΑ, εξηγώντας ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν εξηγήσει ότι θέλουν ανεξάρτητη αρχή για την είσπραξη των εσόδων, ενώ συζητήθηκε και το κόκκινων δανείων».

Ο επίτροπος σημείωσε ότι «υπάρχει σαφήνεια σε ορισμένα ζητήματα και αυτό είναι καλοδεχούμενο». Σημείωσε, ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. «Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό», όπως είπε.

«Η Κομισιόν θέλει την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα, αλλά αυτό χρειάζεται συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα», τόνισε.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν πράγματα που δε δέχονται, αλλά πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις».

Και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα. Θέλουμε πραγματικά να υπάρξει αυτή η συμφωνία».

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα συμφώνησε με τον ολλανδό ΥΠΟΙΚ ότι η διαδικασία πρέπει να είναι βήμα-βήμα. «Πρώτα ολοκληρώνουμε το παρόν σχέδιο και μετά βλέπουμε τι θα γίνει. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο και ορίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει» δήλωσε.

Ρέγκλινκ: Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την «πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα και βλέπω ότι αυτό αποτυπώνεται και στο ανακοινωθέν» και πρόσθεσε:

Έμειναν μόλις 6 εβδομάδες μέχρι τις 30 Ιουνίου και αυτή τη φορά πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο.