Τα τελεσίγραφα των δανειστών προς την Ελλάδα θα επιδεινώσουν τα προβλήματα και την κατάσταση στην χώρα, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα New York Times, που αναλύει τις αντικρουόμενες απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής.
«Κάποιοι εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα για τους εταίρους να στείλουν στην Ελλάδα ένα τελεσίγραφο, όπως ο Σάιμον Νίξον της Wall Street Journal. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα» γράφει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι ένα τελεσίγραφο, αποδέξου ότι σου δίνουμε ή αρνήσου με ότι συνεπάγεται αυτό, θα ήταν μάλλον αχρείαστο, μιας και οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν επιτέλους να κάνουν κάποια πρόοδο.
Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ αφού θα φαινόταν ότι οι ξένοι χειραγωγούν για μια ακόμη φορά την Αθήνα. Κι ακόμα κι αν η τακτική αυτή είχε βραχυπρόθεσμα αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα είχε πολύ μικρό έλεγχο στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην την εμπιστεύεται κανείς ότι θα το εφαρμόσει.
«Η εφαρμογή μιας οποιασδήποτε συμφωνίας είναι πολύ πιο σημαντική από το να συμφωνηθεί απλά» γράφουν οι New York Times.
Φυσικά, όπως λέει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα έλθουν σε συμφωνία. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις και στο μεταξύ ο χρόνος τελειώνει, όπως και τα χρήματα της Αθήνας.
Μέχρι στιγμής η πιο μεγάλη παραχώρηση των δανειστών είναι ότι δεν επιμένουν πια η Ελλάδα να πετύχει τον μη ρεαλιστικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3% κι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν έναν στόχο περίπου στο μισό. Στο μεταξύ η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει σε μικρές αλλαγές στον ΦΠΑ ενώ έχει δεχτεί να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις.
«Οι δανειστές πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές τους στα εναπομείναντα θέματα, όπως είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Μπορούν μάλιστα να κάνουν και προτάσεις» αναφέρουν οι New York Times, κάτι που είναι διαφορετικό από το να θέτουν τελεσίγραφα.
Φυσικά, ένας από τους λόγους που η Ελλάδα απέτυχε στο παρελθόν είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες ποτε δεν πίστεψαν στις μεταρρυθμίσεις αυτές, όπως ο ασθενής που παίρνει αρχικά τα φάρμακα για τη θεραπεία του αλλά στη συνέχεια σταματάει, τονίζει, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ μια ολοκληρωμένη μοντέρνα χώρα μέχρι να δημιουργήσει η ίδια τους κανόνες της και να τους τηρήσει. Κι αυτό όπως λέει είναι πιο σημαντικό από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την απελευθέρωση της αγοράς.
Κι αυτο είναι κάτι που η Γερμανία, πρέπει να το καταλάβει.
«Οι δανειστές της Ελλάδας λένε ότι η Αθήνα χάνει χρόνο και δεν μπορεί να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις από μόνη της. Αλλά πρέπει να αντισταθούν στον πειραμσό να παρέμβουν με την αυτονομία της χώρας» λένε οι NYT που εκτιμούν ότι πρέπει να δώσουν χώρο στον Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει ποια είναι η καλύτερη από δύο μη ελκυστικές επιλογές.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη των Ελλήνων για τη νέα συμφωνία που θα πετύχει τότε οι Έλληνες θα έχουν την ευθύνη του προγράμματός τους.
Αντίθετα, δεν είναι πιθανή η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας εάν οι δανειστές υπονομεύσουν την αυτονομία της με ένα τελεσίγραφο.