«Τα μνημόνια επιδίωκαν να απορρυθμίσουν την ελληνική κοινωνία και να εφαρμόσουν μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα με τη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εμείς έχουμε την πρόθεση να διατηρήσουμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτό είναι σημαντικό, και έχουμε έναν νόμο για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο» ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «φέτος θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τις κρατικές δαπάνες από το δικό μας εισόδημα, το οποίο είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε ένα φόρο που δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, ιδίως επειδή δεν είχαμε χρόνο για να αλλάξουμε το μας φορολογικό σύστημα. Το επόμενο έτος θα λάβουμε άλλες αποφάσεις».
Αισιόδοξος για συμφωνία ο Κατρούγκαλος
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1, o αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε όχι μόνο τη διαβεβαίωσή του ότι αυτό το καλοκαίρι οι τουρίστες δεν έχουν να φοβηθούν για έλλειψη χρημάτων, αλλά και την αισιοδοξία του για κατάληξη σε συμφωνία.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος, αυτές τις ώρες, όμως, η μπάλα είναι στους πιστωτές μας» δήλωσε ο υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα εάν κατά τη γνώμη του «θα υπάρξει ή όχι συμφωνία».
Αναφερόμενος στις συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι να ορθολογίσουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, να μεταρρυθμίσουμε τις πρόωρες συντάξεις. Δεν αποδεχόμαστε, όμως, τη μείωση των κύριων συντάξεων, γιατί το ήμισυ των συνταξιούχων ζουν κάτω του ορίου φτώχειας. Είμαστε έτοιμοι να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα χωρίς να αγγίξουμε τους πιο αδύναμους».
Σχετικά με τον ΦΠΑ, ο υπουργός επανέλαβε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι: «Θέλουμε να καλύπτουμε τα έξοδά μας με τις εισπράξεις μας» εξήγησε. «Δεν θέλουμε ένα νέο δάνειο, αλλά και δεν θέλουμε να περάσουμε το βάρος των φόρων για ακόμα μία φορά στη μεσαία τάξη και στους φτωχότερους. Συζητούμε, επομένως, με τους εταίρους μας για να δούμε ποια προϊόντα θα πάνε στον υψηλότερο συντελεστή» πρόσθεσε.
Στο ερώτημα εάν είναι «κοινωνικά αποδεκτό» να υποστεί ο ελληνικός λαός μία νέα σειρά μέτρων, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι θα είναι ένας σκληρός συμβιβασμός. Έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις. Οι Έλληνες εκλογείς μπορούν να κατανοήσουν ότι μπορούμε να κάνουμε προσπάθειες με την προϋπόθεση, όμως, ότι σε αυτήν τη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη που θα εξασφαλίζει καταρχάς τη μείωση του χρέους και στη συνέχεια την ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν έχουμε τις δύο αυτές προϋποθέσεις, πιστεύω ότι θα έχουμε μία έντιμη συμφωνία, έναν συμβιβασμό αμοιβαίως επωφελή».
Στη συνέχεια, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «προτεραιότητα είναι να μείνουμε στην Ευρωζώνη, χωρίς όμως τη συνέχιση του θανατηφόρου σπιράλ της λιτότητας και της ύφεσης».
Στην παρατήρηση ότι το κόμμα του εκλέχθηκε, πιστεύοντας ότι «θα λυγίσει την Ευρώπη, πράγμα που τελικά αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο» ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Σήμερα στην Ευρώπη έχουμε την αντιπαράθεση δύο διαφορετικών οραμάτων: Το ένα θέλει τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και το άλλο, που είναι και το δικό μας, θέλει την επαναφορά του κοινωνικού ευρωπαϊκού πρότυπου. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους εταίρους μας να λυγίσουν, δεν είναι ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ μας».
Όταν ρωτήθηκε εάν αληθεύει ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καλές σχέσεις με την κυρία Μέρκελ και ότι δεν πρόκειται να πάνε ως φίλοι μαζί διακοπές, απάντησε: «Δεν είναι θέμα εθνικισμών, είναι θέμα διαφορετικών πολιτικών και διαφορετικών επιλογών για την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός έχει βρει τον τρόπο επικοινωνίας με την καγκελάριο Μέρκελ». «Τα κράτη δεν έχουν φίλους, τα κράτη έχουν συμφέροντα» συμπλήρωσε, υιοθετώντας φράση πρώην Βρετανού πρωθυπουργού.
Σε ερώτηση εάν έχει την αίσθηση ότι υπήρξε, συχνά, περιφρονητική αντιμετώπιση από την πλευρά των εταίρων, ο υπουργός σημείωσε: «Υπήρξαν δηλώσεις, όχι ιδιαίτερα διπλωματικές, όπως για συζητήσεις «με ενήλικες» και άλλες πιο προσβλητικές. Εμείς αποφύγαμε κάτι παρόμοιο, γιατί θεωρούμε ότι οι πιστωτές μας είναι και εταίροι μας. Θα πρέπει, όμως, να πούμε ότι οι πιστωτές μας χρησιμοποίησαν ως εργαλεία διαπραγματεύσεων τον παράγοντα χρόνο και την έλλειψη ρευστότητας, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία μας».
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ό,τι φανταζόταν την επομένη των εκλογών, οπότε είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό. «Είναι πράγματι δύσκολα, για να είμαι ειλικρινής ήλπιζα ότι οι εταίροι μας θα μας έδειχναν εμπιστοσύνη παρόμοια με αυτήν που εμείς επιδείξαμε» κατέληξε.