Ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» διερωτάται για τις πολιτικές του αποφάσεις και όχι για το γενεαλογικό του δέντρο.
Όπως γράφει σε σχετικό δημοσίευμα: «Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το πού θέλει να οδηγήσει το έθνος του στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Φαίνεται να είναι παγιδευμένος στην προεκλογική ρητορική του και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα».
Βάσει της παραπάνω συλλογιστικής, η Ελλάδα έχει ένα συνολικότερο πρόβλημα. «Η Ελλάδα είχε πάντα πρόβλημα να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που δεν μπόρεσε, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα, να ξεπεράσει τις παθογένειες της κρίσης και να περάσει σε ένα ασφαλέστερο και πιο φιλικό, από επιχειρηματικής άποψης, μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος που θα ακούσει κανείς τις σκληρές αλήθειες σε μια δημόσια συζήτηση. Αυτή τη στιγμή, όταν μια κυβέρνηση έχει πρόβλημα να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, στην πραγματικότητα διοικεί ένα χρεοκοπημένο κράτος».
Έχει αλλάξει απόψεις
Το άρθρο συνεχίζει ως εξής: «Ο Τσίπρας φαίνεται να έχει αλλάξει τις πολιτικές απόψεις του – έχει γίνει πιο ρεαλιστής και δεν μιλάει για αλλαγή του ευρωπαϊκού status quo μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υποχρεωμένος να συνομιλεί με τους παγκόσμιους θεσμούς που τον δανείζουν.
Ωστόσο, κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει πραγματικά να κάνει ο Τσίπρας. Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολιτικά μεγαλώσει και έχει συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος για την επιβίωση της Ελλάδας είναι να υπάρξει μια κοινή φόρμουλα συνεργασίας με τους θεσμούς που για χρόνια η Ελλάδα συνεργάζεται, τότε η ιστορία θα είναι σκληρή, αλλά γνωστή».
Ο Λαφαζάνης
Το πρόβλημα, κατά την Χουριέτ, είναι ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τους ευρωσκεπτικιστές που φλερτάρουν με τη νεο-κομμουνιστική προσέγγιση του κόσμου και της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι ο ηγέτης των παλαιολιθικών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ – ένας ταγμένος Μαρξιστής που ο Τσίπρας του ζητάει να σκοτώσει την ιδεολογία του. Αν το κάνει, δεν θα έχει λόγο να υπάρξει πολιτικά, αν δεν το κάνει, θα σκοτώσει τις φιλοδοξίες να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη χώρα της ΕΕ.
Το 4% πιέζει
«Η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών δεν λαμβάνουν υπόψιν τους, στις αναλύσεις που κάνουν για το μέλλον της Ελλάδας, το 4% της πραγματικής εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έλαβε 36% στις πρόσφατες εκλογές, αλλά αυτές οι ψήφοι ήταν προϊόν της οργής των Ελλήνων από τη λιτότητα που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Η μη-ιδεολογική απόφαση των Ελλήνων να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ μπορεί του έδωσε το 36% για να κυβερνήσει, αλλά δεν του καλλιεργεί μακροπρόθεσμη πολιτική δυναμική», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Έτσι, αυτό το 4% προσπαθεί να πιέσει τον Τσίπρα να μην παραδοθεί και να μην χάσει την ιδεολογία του μέσω μιας συμφωνίας με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. «Ο Τσίπρας έχει αποδείξει πως είναι ένας έξυπνος πολιτικός και ξέρει να ελίσσεται. Ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει εύκολους ελιγμούς, όσο μέσα στο πολιτικό γραφείου του υπάρχουν οι αριστεροί του κόμματος. Οι διεθνείς σχέσεις και οι διεθνείς συμφωνίες απαιτούν πιο κομψούς ελιγμούς. Όχι μόνο για να έρθει σε συμφωνία με τους νεο-κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στο δράμα, δίχως να χαθεί χρόνος και πολιτική ενέργεια».
Για να καταλήξει το άρθρο: «Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ δεν είναι το ίδιο όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια. Το Grexit δεν είναι πλέον ένας Αρμαγεδδώνας γι” αυτούς και ο Τσίπρας δεν είναι σίγουρα ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει το status quo της Ευρώπης. Έτσι, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό του τώρα. Με ποιον θα υπογράψει συμφωνία, με τους συντρόφους του στο κόμμα ή με τους Ευρωπαίους συμμάχους του;».