Οι «παρατηρητικοί» των δρωμένων της πολιτικής σκηνής, βλέπουν χρόνο με το χρόνο να «αθωώνεται» ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τα «αμαρτήματα» που του καταλόγιζαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Η πρώτη «αθώωση» ήρθε με την κατάρρευση του υποτιθέμενου σκανδάλου του Βατοπεδίου, αφού οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής δε διαπίστωσαν κάτι το παράνομο στις ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας. Σημειωτέον, αναφερόμαστε σε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές που ακολούθησαν μετά την πτώση του, στις οποίες την πλειοψηφία είχε το ΠΑΣΟΚ το οποίο τότε είχε «σηκώσει ψηλά» το υποτιθέμενο σκάνδαλο. Δεύτερη σημείωση: ειδικά στην περίπτωση Ρουσσόπουλου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τότε στην παραπομπή του!
Η δεύτερη «αθώωση» ήρθε μόλις σήμερα από τη συλλογική μελέτη γνωστών οικονομολόγων «Η Ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2010. Από την ΟΝΕ στον Μηχανισμό Στήριξης».
Η μελέτη αυτή έρχεται ως απάντηση σε αυτούς (όπως ο Γ.Παπανδρέου) που «χρέωναν» στον Κ.Καραμανλή τη διόγκωση του Κράτους και την εκτόξευση ελλειμμάτων και χρέους.
Ειδικότερα, η μελέτη επισημαίνει ότι συχνά παραγνωρίζεται από τους σχολιαστές μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων το επίπεδο του χρέους πριν από το 2004, αλλά κυρίως το αυξημένο επίπεδο των τόκων, τοκοχρεολυσίων και των ήδη ανειλημμένων υποχρεώσεων που κλήθηκε να αποπληρώσει η κυβέρνηση Καραμανλή μετά το 2004, καθώς και τις πληρωμές για στρατιωτικές δαπάνες που είχαν κληροδοτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση σε σχέση με την διόγκωση του δημόσιου τομέα, για την οποία κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή.
Πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύουν ότι, το 2009, ο αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα παρέμεινε στα επίπεδα του 2004, επίπεδα χαμηλότερα ή ίδια με εκείνα του μέσου όρου της ΕΕ και του ΟΟΣΑ!
Και ας μπούμε τώρα στο «ψητό». Γιατί έρχονται τώρα στο φως τα στοιχεία αυτά που δικαιώνουν τον Καραμανλή; Γιατί προφανώς διακρίνουν ότι το πρόσωπό του αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» της χώρας σε ενδεχόμενη κατάρρευση του πολιτικού συστήματος.
Ο ίδιος φυσικά αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του με κατηγορηματικό τρόπο. Και η αλήθεια είναι πως το εννοεί στην παρούσα φάση.
Όσοι θυμούνται καλά όμως, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα επέστρεφε αν ποτέ το αίτημα αυτό λάμβανε κινηματικές διαστάσεις. Και σε ενδεχόμενη κατάρρευση, κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε διόλου να αποκλειστεί.
Όχι όμως στη ΝΔ, αλλά σε μια ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη, όπως είχε κάνει το 1974 ο θείος του, απορρίπτωντας τα σενάρια για επανίδρυση της ΕΡΕ, ιδρύοντας ένα νέο κόμμα τότε, τη ΝΔ.
Ξερόλας