Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό από κυβερνητικά στελέχη για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Φυσικά η Κυβέρνηση απορρίπτει αυτά τα σενάρια. Τι σημαίνει όμως ένα δημοψήφισμα;
Εξαρτάται από το πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα, είναι η απάντηση. Πάντως, όσοι νομίζετε ότι ένα δημοψήφισμα θα βοηθούσε στη διαπραγμάτευση, είστε γελασμένοι. Και εξηγούμαστε.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το ερώτημα είναι απλό κι είναι αυτό που κυκλοφορεί σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, «Ευρώ η Δραχμή».
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι η επιλογή «Ευρώ» κρύβει νέα μέτρα και θυσίες. Αν συνυπολογίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την παραμονή σε αυτό το νόμισμα, αυτό θα σήμαινε απόφαση για συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας.
Έτσι λοιπόν, με μια τέτοια και τόσο ξεκάθαρη εντολή, θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί πολιτικά και να δικαιολογήσει την «πολιτική κωλοτούμπα του», αφού κανείς δε θα μπορούσε να «του χρεώσει» ότι άλλαξε την πολιτική του.
Ένα τέτοιο παράδειγμα θα έλυνε τα χέρια του Α.Τσίπρα και απομόνωνε την Αριστερή Πλατφόρμα ίσως και σε σημείο διαγραφής της αν αντιδράσει.
Η κακή πτυχή όμως ενός τέτοιου ερωτήματος, είναι ότι οι δανειστές θα είχαν πλέον άπλετο χώρο να μας πιέσουν για ακόμη περισσότερες θυσίες, αφού τέτοια θα ήταν και η απόφαση του λαού.
Αλλά ούτε και η «Δραχμή» είναι επιλογή ευημερίας.
Συμπερασματικά με τα παραπάνω, ένα δημοψήφισμα με ένα τόσο απλό ερώτημα μόνο κινδύνους, παγίδες και «κωλοτούμπες» θα έκρυβε, ενώ θα αφαιρούσε τεράστιο μέρος της διαπραγματευτικής ισχύος της Κυβέρνησης.
Χάχας