Πολλοί κατασκευαστές εξάγουν το μόλυβδο από τις μπαταρίες των αυτοκινήτων προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στη κατασκευή καινούργιων μπαταριών, καθώς η παραγωγή του παράγει τοξικά κατάλοιπα.
Το πρόβλημα που εμφανίζεται σε αυτή τη περίπτωση είναι πως περισσότερες από 200 εκατομμύρια παλιές μπαταρίες που αποσύρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Μια ομάδα ερευνητών από το MIT βρήκε τρόπο ώστε να ανακυκλώσει το μόλυβδο από τις μπαταρίες αυτοκινήτων και το τελικό προϊόν να είναι κάτι πολύ χρηστικό. Πιο συγκεκριμένα, το τελικό προϊόν είναι ένας είδος ηλιακών κυττάρων τα οποία χρησιμοποιούν μία ένωση με την ονομασία περοβσκίτη.
Τα τελευταία δυο χρόνια, οι ερευνητές χρησιμοποιούν παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων για τη κατασκευή ηλιακών κυττάρων από περοβσκίτη, μέχρι να φτάσουν τελικώς σε απόδοση 19% η οποία είναι συγκρίσιμη με τα παραδοσιακά κύτταρα πυριτίου. Μάλιστα μιας και τα φύλλα περοβσκίτη είναι αρκετά λεπτά, μια μπαταρία αυτοκινήτου αρκεί για τη παραγωγή ηλιακών κυττάρων για 30 σπίτια. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η παραγωγή τέτοιων ηλιακών κυττάρων είναι φθηνή, καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν μια διαδικασία χαμηλής θερμοκρασίας η οποία είναι συγκριτικά πιο γρήγορη από τη παραγωγή παραδοσιακών ηλιακών κυττάρων.
πηγή insomnia.gr