Η Aprilia Tuono V4 στην Ελλάδα (video)

Έφτασε στη χώρα μας το νέο Tuono V4 της Aprilia με 175 ίππους και τιμή από 15.700€.

Tο νέο Tuono V4 1100 ήρθε με νέο κινητήρα 175 ίππων, εντυπωσιακή ροπή 121 Nm, ανανεωμένο πλαίσιο για καλύτερη ευελιξία, βελτιωμένο aPRC, νέα εμφάνιση, δυνατότητα σύνδεσης του Smartphone του αναβάτη στο όχημα μέσα από την πλατφόρμα V4-MP και δυο εκδόσεις, Factory και RR. Το RR αντιπροσωπεύει τον πραγματικό κληρονόμο του προηγούμενου Tuono, ενώ το Factory απευθύνεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο κοινό κι έρχεται εξοπλισμένο με αξεσουάρ που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό απευθείας από τη νέα superbike της Aprilia, RSV4 RF.

Κύριος στόχος των αλλαγών που έγιναν στον ήδη εντυπωσιακό V4 κινητήρα του Aprilia Tuono ήταν να αυξήσουν τη ροπή, ειδικά σε χαμηλές και μεσαίες στροφές, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η απόλαυση της οδήγησης. Η χωρητικότητα του κινητήρα αυξήθηκε στα 1077 κ.εκ. χάρη στη νέα διάμετρο των κυλίνδρων, που ανέβηκε από τα 78 στα 81 χλστ. Η αύξηση του κυβισμού απέφερε υψηλότερες επιδόσεις στο μέγιστο όριο των στροφών: η μέγιστη ιπποδύναμη ανέβηκε από τους 170 στους 175 HP τοποθετώντας το Tuono V4 1100 στην κορυφή της κατηγορίας του (σχεδόν 20 HP περισσότεροι από πριν είναι ήδη διαθέσιμοι στις 8.000 σαλ.).

Τα Aprilia Tuono V4RR και Tuono V4 1100 Factory, πέρα από τις πολλές αναβαθμίσεις που δανείστηκαν από τη νέα RSV4, διαθέτουν και νέα εμφάνιση, χάρη στο νέο πάνω μέρος του φέρινγκ που παρέχει μεγαλύτερη προστασία και καλύτερο συντελεστή οπισθέλκουσας. Το Tuono V4 1100 Factory ξεχωρίζει από το κάλυμμα της σέλας του συνεπιβάτη στην ουρά, προερχόμενο από το RSV4. Το Factory μπορεί να δεχτεί και συνεπιβάτη, αρκεί να αφαιρεθεί το κάλυμμα της ουράς. Το πλαίσιο και των δύο εκδόσεων του Tuono είναι δυο δοκών και κατασκευάζεται από πρεσαριστά και χυτά αλουμινένια τμήματα. Το RR διαθέτει ανάποδο πιρούνι 43 χλστ. της Sachs με ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης, επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου. Το πίσω αμορτισέρ της Sachs με ξεχωριστό δοχείο αζώτου επιτρέπει τη ρύθμιση της απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς και φυσικά της προφόρτισης ελατηρίου. Η Factory έκδοση διαθέτει αναρτήσεις της Öhlins (ανεστραμμένο πιρούνι, πίσω αμορτισέρ και σταμπιλιζατέρ τιμονιού) που χαρακτηρίζονται από τη δυνατότητα μικρομετρικών ρυθμίσεων.

Το σύστημα πέδησης αποτελείται από τρία δισκόφρενα με τα εμπρός να έχουν ακτινικές δαγκάνες Brembo. Ένα σημαντικό στοιχείο και στα δύο μοντέλα Tuono είναι το ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα aPRC (Aprilia Performance Ride Control) που αποτελεί την πλατφόρμα ηλεκτρονικών συστημάτων  που προέρχεται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSBK. Διαθέτει αυτόματο καλιμπράρισμα για την περίμετρο του ελαστικού και wheelie control. Η τρίτη γενιά του aPRC περιλαμβάνει τις εξής λειτουργίες:

•             aTC: Aprilia Traction Control (Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης), με δυνατότητα ρύθμισης κατά την οδήγηση σε 8 επίπεδα.

•             aWC: Aprilia Wheelie Control (Σύστημα Ελέγχου της Σούζας), ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα.

•             aLC: Aprilia Launch Control (Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης), μόνο για χρήση πίστας, ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα.

•             aQS: Aprilia Quick Shift (Σύστημα Γρήγορων Αλλαγών Ταχυτήτων), ένα σύστημα για εξαιρετικά γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων, δίχως να απαιτείται το κλείσιμο του γκαζιού ή την χρήση του συμπλέκτη

Στο όλο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φυσικά και το “Race ABS”, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών,  σχεδιασμένο και εξελιγμένο από την Aprilia σε συνεργασία με τη Bosch, για να εξασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο, δίχως να θυσιάζει τις επιδόσεις στην πίστα.

Με κορυφαίο εξοπλισμό, επιδόσεις και εμφάνιση, οι νέες Tuono είναι έτοιμες να προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στους αναβάτες και είναι άμεσα διαθέσιμες στο δίκτυο των  εμπόρων Aprilia από 15.800€ η RR και από 17.800€ η Factory.

Πηγή: gazzetta.gr