Η Renault – Nissan αναβιώνει την Datsun, αλλά μόνο στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Ο Vincent Cobee είναι ο νέος υπεύθυνος της Datsun εντός του Group Renault – Nissan. Σε συνέντευξή του αποκάλυψε τη στρατηγική της δεύτερης κατά σειρά value for money μάρκας, μετά την Dacia, που σχεδιάζει η γαλλοϊαπωνική συμμαχία.
Σύμφωνα με αυτή, τα αυτοκίνητα της Datsun θα χρησιμοποιούν υπάρχοντα μηχανικά μέρη και πλαίσια από τα αυτοκίνητα της Renault και της Nissan με στόχο το κόστος τους να μην ξεπερνά τα περίπου 7.000€. Ταυτόχρονα όμως, η μάρκα θα σχεδιάζει και θα κατασκευάζει διαφορετικά μοντέλα για κάθε αγορά στην οποία θα δραστηριοποιείται, με τέτοια χαρακτηριστικά που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οδηγών της κάθε χώρας ξεχωριστά. Όπως δήλωσε ο Cobee «Οι άνθρωποι στην κάθε χώρα θέλουν να πληρώνουν για αυτοκίνητα που καλύπτουν τις δικές τους απαιτήσεις, όχι τις απαιτήσεις των ανθρώπων μια άλλης χώρας».
Δηλώνει επίσης ότι στρατηγική της Datsun είναι να μείνει προς το παρόν στις αγορές της Ρωσίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Νότιας Αφρικής. Δεν υπάρχουν σχέδια για είσοδο στις αγορές της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής. Παρότι η Datsun ξυπνά μνήμες στου Ευρωπαίους οδηγούς που ξεπερνούν την ηλικία των 45 –αφού μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 τα Nissan είχαν την εμπορική ονομασία Datsun- προφανώς η Renault – Nissan και ο CEO της εταιρείας Carlos Ghosn δεν θέλουν να δημιουργήσουν έναν ακόμα εσωτερικό ανταγωνισμό στη Dacia. Η στρατηγική της Datsun φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αγορά της Ρωσίας. Το νέο μοντέλο on-Do πουλάει 5.000 τεμάχια το μήνα μέσα σε μόλις 7 εβδομάδες από το λανσάρισμά του και η νέα μάρκα έχει ανέβει στις 12η θέση των πωλήσεων, ανάμεσα σε 30 άλλες. Αντίθετα στην Ινδία, η Datsun, με το ίδιο μοντέλο, αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό σε μια αγορά με μεγάλο ανταγωνισμό και πολύ μικρό, ακόμα, αριθμό dealer της μάρκας.
Όπως δηλώνει και ο Cobee, «πουλάμε αυτοκίνητα σε μέρη με πολύ αντίξοο εμπορικό περιβάλλον. Οι ισοτιμίες των νομισμάτων αλλάζουν συνεχώς, ο πληθωρισμός δεν είναι ποτέ σταθερός, η πολιτική κατάσταση ρευστή. Ωστόσο εμείς αναπτυσσόμαστε παρά την έλλειψη σταθερότητας».
Πηγή: gazzetta.gr